Sorteer op

Portugal

Portugal

Portugal is - naast Spanje - het andere deel van het Iberisch Schier-eiland en ook een interessant wijnland. De Portugese wijnen hebben een eigen identiteit door het gebruik van veel autochtone druivenrassen, die je elders in de wereld nauwelijks tegenkomt. Er worden bovendien veel wijntypen geproduceerd, zoals sprankelende frisse witte wijn, volle zoete wijn, zowel zware als moderne en fruitige rode wijnen, en beroemde versterkte wijnen zoals port en madeira. Deze grote verscheidenheid is te danken aan de verschillende mesoklimaten. Wie denkt dat het in Portugal alleen maar warm en droog is, heeft het mis. Zo heeft het noorden van Portugal de meeste regenval van Europa.

Het wijngaardoppervlak bedraagt ongeveer 250.000 hectare; 20 procent van de agrarische bevolking werkt in de wijnbouw. Toch is de Portugese wijnbouw kleinschalig: 87 procent van de boeren produceert minder dan 100 hectoliter wijn. Bijna 40 procent van deze kleine boeren is aangesloten bij een coöperatie.

Portugal is een wijnland met een lange geschiedenis. Al in 1761 werden de grenzen van het Portgebied (dat is het gebied van de Dourovallei, in de regio Trás-os-Montes) vastgelegd. In 1908, dus een kleine dertig jaar voor de instelling van de Europese appellations, kwam de eerste wijnwet tot stand. De wijnen van de Douro, Vinho Verde, Dão, Bucelas, Colares, Carcavelos, Setúbal en Madeira kregen toen al een beschermde herkomstbenaming.

© 2017 - 2024 Vechtstreekwijnen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.