Sorteer op

Nederland

Nederland

Nederland is een relatief jong wijnland. Toch hebben we een rijke geschiedenis als het aankomt op wijn. Honderden jaren geleden maakten de Romeinen hier al wijn. Het wijnland zoals we dit nu kennen is ontstaan in 1970 en heeft rond de eeuwwisseling een flinke boost gehad. Daardoor zijn er inmiddels zo’n 165 commerciële wijngaarden, die bij elkaar opgeteld ruim 275 hectare wijnstokken hebben aangeplant.

De cijfers

De meeste wijnboeren zitten in Limburg, op de voet gevolgd door Gelderland. Maar ook in Noord-Brabant, Overijssel, Zeeland, Noord-Holland, Friesland, Groningen, Drenthe, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland vind je wijngaarden. Naast de vele kleinere wijngaarden zijn er een aantal grotere met meer dan tien hectare. Deze zitten onder andere in Limburg, Zeeland en Gelderland. Al die wijnboeren bij elkaar produceren jaarlijks ruim 1 miljoen flessen Nederlandse wijn: ongeveer twee derde is witte wijn, de rest rode wijn of rosé. Ieder jaar is een steeds groter deel daarvan bovendien parelwijn of mousserende wijn uit Nederland.

In de kwaliteit en productie wordt Nederland vaak vergeleken met nabijgelegen wijnlanden zoals Duitsland en Frankrijk. Nederland is natuurlijk vele malen kleiner. Bovendien gaan in deze buurlanden de wijnhuizen vaak al eeuwen van generatie op generatie. Terwijl de meeste Nederlandse wijnboeren nog altijd de oprichter zijn van het bedrijf. Dankzij hun toenemende kennis en advies over het telen is de kwaliteit van Nederlandse wijnen steeds beter. Jaar na jaar worden er mooiere wijnen gemaakt, zo blijkt uit de uitslagen van de jaarlijkse wijnkeuring.

Bovendien is de grond in Nederland schaars, waardoor de wijnsector nooit zo groot kan worden als in Frankrijk of Duitsland. Daarom ligt de focus de komende jaren op het verstevigen van de kennis, ontwikkeling van de kwaliteit en duurzaamheid (wijn uit Nederland als streekproduct). De verwachting is dat het areaal blijft groeien, maar meer stapsgewijs dan de afgelopen twintig jaar.

© 2017 - 2024 Vechtstreekwijnen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.