per pagina
Sorteer op
    1 - 12 van 21 resultaten
  • 1
  • 2

Spanje

Spanje 

Frankrijk heeft de beroemdste wijnen en Italië produceert de grootste hoeveelheid. Spanje heeft van alle Europese landen het grootste wijngaardareaal: meer dan 1,2 miljoen hectare. Daarvan is ongeveer 55 procent geklasseerd als AOP-gebied. Ook dat is dus meer dan Frankrijk en Italië. Met 11 miljoen hectoliter kwaliteitswijn is Spanje echter niet de grootste wijnproducent van de wereld. Dat komt doordat de wijngaarden een relatief lage opbrengst hebben – ongeveer 25 hectoliter per hectare is in veel gebieden normaal. Voor AOP-wijngaarden ligt het gemiddelde op slechts 15 hectoliter per hectare.

De Spaanse wijngeschiedenis begon minstens 3000 jaar geleden, toen Fenicische handelaren in het zuidwesten een haven stichtten: het huidige Cádiz. Van daaruit trokken ze landinwaarts. Ze plantten wijnstokken op de heuvels rond de stad Xera: het huidige Jerez de la Frontera. In het warme klimaat maakte men zoete wijnen. Om die goed te kunnen bewaren, werden ze met alcohol versterkt. Uit dit gebruik ontstonden de Spaanse versterkte wijnen, zoals sherry.

Halverwege de negentiende eeuw verwoestte de druifluis (phylloxera) veel Europese wijngebieden. Omdat de Spaanse wijngebieden hier in het begin nog geen last van hadden, gingen Franse wijnproducenten naar Spanje om te zien of ze hun beroep daar konden voortzetten. De Fransen brachten hun eigen wijnstokken en kennis mee. Hieraan zijn de populariteit en kwaliteit van de wijnen uit de noordelijke Spaanse gebieden te danken. Een voorbeeld is de Rioja. Uit­eindelijk bereikte de phylloxera rond de eeuwwisseling ook Spanje, maar tegen die tijd was er al een oplossing gevonden tegen de luis: het enten op Ameri­kaanse onderstokken. Hierdoor was het mogelijk de wijngaarden snel opnieuw te beplanten.

© 2017 - 2024 Vechtstreekwijnen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.