Biologisch
False Bay Crystalline Chardonnay 2023False Bay Crystalline Chardonnay 2023 - Westkaap
€ 7,50 € 6,95Biologisch
False Bay Slow Chenin Blanc 2023False Bay Slow Chenin Blanc 2023 - W.O. Coastal Region
€ 7,50 € 6,95Nog 6 x 2022 op voorraad per 3/10
- Bergsig Estate Barrel Fermented Chardonnay 2022
Bergsig Estate Barrel Fermented Chardonnay 2022 - Breede River Valley
€ 11,95 Witte wijn van het jaar 2024
Perdeberg Dry Land Collection Barrel Fermented Chenin Blanc 2023Perdeberg Dry Land Collection barrel fermented Chenin Blanc 2023 - Paarl
€ 13,95 € 12,75- Reyneke Biodynamic Sauvignon Blanc 2022
Reyneke Biodynamic Sauvignon Blanc 2022 - Stellenbosch
€ 21,50 -5%
- Bergsig Estate Patmos Reserve Chenin Blanc 2021
Bergsig Estate Patmos Reserve Chenin Blanc 2021 - Breede River Valley
€ 25,50 -7%
False Bay Old School Syrah 2023False Bay Old School Syrah 2023 - Stellenbosch - W.O. Coastal Region
€ 7,50 € 6,95
Zuid-Afrika
Zuid-Afrika
Zuid-Afrika is het enige Afrikaanse wijnland van betekenis. Dat komt vooral door het klimaat: van alle Afrikaanse landen ligt alleen Zuid-Afrika in de zone waarin het klimaat heel geschikt is voor wijnbouw. Behalve het klimaat is ook de bodem erg geschikt voor wijnbouw: Zuid-Afrika heeft veel verschillende bodems.
Zuid-Afrika heeft nu ongeveer 100.000 hectare wijngaarden. Dat is ongeveer net zoveel als de wijnstreek Bordeaux of het wijnland Duitsland. De wijnboeren produceren samen ongeveer 9 miljoen hectoliter wijn per jaar. Gedeeltelijk wordt deze wijn verwerkt tot brandy, wijnalcohol. Zuid-Afrika is de achtste wijnproducent ter wereld; het land levert 3,1 % van de wereldwijnproductie.
Het Zuid-Afrikaanse klimaat is koeler dan in veel andere gebieden die rond 34 graden ten zuiden van de evenaar liggen. Dit komt doordat de koelere Atlantische Oceaan en warmere Indische Oceaan hier samenkomen. Dat geeft neerslag. Bovendien loopt er een koude golfstroom vanaf de zuidpool naar het noorden langs de westkust van Afrika, die een matigende invloed op de temperatuur heeft. Zuid-Afrika heeft geen extreem hete zomers, en de winters zijn er mild en bijna vorstvrij. Jaarlijks valt er voldoende neerslag: de meeste neerslag valt tussen mei en augustus en varieert van 450 tot 1000 millimeter per jaar. Hierdoor is irrigatie niet nodig. De wijnbouw profiteert van deze klimatologische omstandigheden.
Het werk in een Zuid-Afrikaanse wijngaard verschilt weinig van dat in een Europese. Alleen begint het seizoen er in september en niet in februari, zoals in Europa. Zuid-Afrika ligt immers op het zuidelijk halfrond. Terwijl in Europa dan net de oogst begint, beginnen in Zuid-Afrika de wijnstokken uit te lopen. In januari begint de zomer in de Kaap. De meeste druiven worden in februari geoogst. Deze oogst gebeurt vrijwel overal nog handmatig.
Zuid-Afrika heeft erg veel kennis uit andere landen gehaald. Al in de zeventiende eeuw vestigden zich Franse Hugenoten in Paarl. Wijnstokken zijn uit de hele wereld geïmporteerd en de meeste wijnmakers hebben het vak geleerd in landen en gebieden als Frankrijk, Duitsland, Californië, Australië en Nieuw-Zeeland, vooral de jongere. De invloed van deze internationale kennis is merkbaar in de verschillende stijlen van wijnen uit Zuid-Afrika.