Nieuw
Vajra Langhe Nebbiolo 2023
Artikelnummer: 42238 OverzichtProefnotitie Vajra Langhe Nebbiolo
De wijn heeft een uitnodigende, levendige neus met aroma’s van rozen, viooltjes, bessen, donker fruit, lavendel en munt. Elegant en complex van smaak met lagen van sappig rood fruit, sinaasappelschil en zoete specerijen, ondersteund door aardse en minerale tonen. Jong al prachtig om te drinken, maar de wijn zal zich in de komende jaren mooi ontwikkelen.
Wijn & Spijs
De G.D. Vajra Langhe Nebbiolo is een elegante en veelzijdige wijn die prachtig combineert met zowel de klassieke Piemontese keuken als verfijnde internationale gerechten. Denk aan verse pasta met ragù, romige risotto met paddenstoelen, gegrild lamsvlees of eend met een fruitige saus. Ook bij rijpe kazen zoals Taleggio en Fontina komt deze Nebbiolo volledig tot zijn recht. Serveer hem iets koeler, rond 16 °C, voor een optimale expressie van zijn fruitige aroma’s en verfijnde structuur.
Overige informatie
Een ode aan de puurheid van de Nebbiolo-druif. De druiven worden geoogst uit jongere wijngaarden van 10 tot 25 jaar oud, verspreid over diverse percelen van het domein. De verschillen in bodem en ligging zorgen voor een unieke dynamiek: sommige druiven zijn eerder rijp dan andere, waardoor er in meerdere rondes geoogst wordt om alleen het allerbeste fruit te selecteren.
Na de oogst vergist ieder perceel afzonderlijk gedurende ongeveer 19 dagen, waarna de wijn verder rijpt op roestvrijstaal, en, afhankelijk van het oogstjaar, voor een klein deel op gebruikt (neutraal) hout. Hierdoor komt het karakter van de druif zoveel mogelijk tot zijn recht
Een beetje rebels is Aldo Vajra van het gelijknamige wijnhuis Vajra altijd wel geweest. Maar goed ook, want deze eigenschap heeft geleid tot dit prachtige wijnhuis met zijn authentieke wijnen. Het verhaal begint als Aldo op zijn vijftiende tijdens een demonstratie in Turijn door zijn vader van straat wordt gehaald en naar de boerderij van zijn grootouders wordt gestuurd. Aldo brengt die zomer veel tijd door in de wijngaarden, waar zijn interesse in wijn maken wordt gewekt. Hij sluit zich aan bij Suole e Salute, een organisatie voor biologische wijnen in Italië. Al op 18-jarige leeftijd maakt hij zijn eerste biologische wijnen in de Piemonte.
Druivensoort(en)
Nebbiolo
Alcoholpercentage
14%
Prijzen/onderscheidingen
- Extra Wine 91/100 - 2023
Wine & Spirits Magazine 90/100 - 2022
The Wine Front scores tot 94/100 - 2020–2021
Extra Wine 92/100 Robert Parker - 2019
90/100 James Suckling- 2018
Falstaff 92/100 - 2018
Decanter World Wine Awards 90/100 - 2018
Wine Spectator 92/100 - 2017
94/100 door VinePair voor de 2017