Selva Capuzza Groppello San Biagio 2022

Artikelnummer: 28090
Artikel 63 van 81
€ 16,25 (inclusief btw)

​Proefnotitie Selva Capuzza Groppello San Biagio 2022

In de neus zwoel rood fruit (framboos, rode kers), jeneverbes, subtiel wat (frambozen)yoghurt. In de smaak komt het zwoele rode fruit terug, verleidelijk, wat body, bescheiden zuren, zacht karakter. Het frisfruitige karakter komt terug in de lichte structuur van de wijn, bescheiden tannines, lichte body en frisse zuren. De afdronk heeft een licht droppig karakter. Lichte robijnrode kleur. Verleidelijk, zwoel en bomvol fruit.

Wijn & Spijs

Combineert goed bij een carpaccio, antipasti, steak tartare, wit vlees en gevogelte. (coq au vin)

Overige informatie

Deze Selva Capuzza Gropello is gemaakt van 100% Gropello druiven. Een heerlijk fruitbommetje!

Het landgoed Selva Capuzza ligt vier kilometer ten zuiden van het Gardameer is in handen van de familie Formentini. Het landgoed biedt ruimte een breed scala van activiteiten: er is een restaurant in het oude 13e eeuwse landhuis, er zijn appartementen in een ander landhuis en een verbouwde oude schuur, er is veel natuur met een grote diversiteit flora en fauna en er zijn natuurlijk de wijnmakerij en de wijngaarden.

De biodiversiteit wordt op het landgoed sterk bevorderd en er wordt gewerkt op een manier die weliswaar niet biologisch gecertificeerd is, maar in de overtuiging van de Formentini’s veel verder gaat. Zij vinden dat elke producent zijn eigen ecologische balans moet vinden, voornamelijk afhankelijk van de geografische locatie. In het geval van Selva Capuzza betekent dit bijvoorbeeld dat zij sinds 2010 geen enkele vorm van herbiciden gebruiken, dat alle elektriciteit op natuurlijke wijze wordt opgewekt en dat de wijn in flessen wordt gebotteld die lichter zijn dan gebruikelijk.

De wijngaarden liggen in een natuurlijk amfitheater, 5 minuten ten zuiden van het Gardameer. Zij liggen op gemiddeld 60 meter boven het niveau van het Gardameer, wat betekent dat er altijd wind staat. Dit zorgt ervoor dat de wijngaarden op natuurlijke wijze gekoeld worden en, indien nodig, droog geblazen worden. De bodems bestaan vooral uit klei vermengd met middelgrote en grote stenen die achter gelaten zijn door de gletsjers die er tijdens de laatste ijstijd hebben gelegen. 

Het landgoed valt binnen drie appellaties, die dan ook alle drie geproduceerd worden: Lugana, San Martino della Battaglia en Garda. De wijnen zijn op een zeer natuurlijke manier gemaakt onder leiding van wijnmaker Luca Formentini. Er wordt enkel gewerkt met lokale druiven: Turbiana en Tuchì voor wit en Gropello, Sangiovese, Barbera en Marzemino voor rood.

Men streeft geen hoge opbrengsten per hectare na, wat wijnen oplevert die lekker sappig en geconcentreerd zijn, met veel finesse. Uitstekende allround maaltijdbegeleiders!  Een Italiaanse gids schreef zeer toepasselijk: ‘ Their wines have an emotional approach, besides the technical and professional side’.

Druivensoort(en)

Gropello

© 2017 - 2024 Vechtstreekwijnen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.