Vaderdag

The Chocolate Block 2022 | Aanbieding € 19,75

Artikelnummer: 30070
Artikel 19 van 24
€ 24,95 € 19,75 (inclusief btw)

Proefnotitie The Chocolate Block 2022

Exceptioneel geparfumeerd in de geur. Een overvloed aan rode en donkere bessen, viooltjes en intens witte peper. En dan die smaakexplosie in je mond. Allemaal laagjes: van zacht, rijp fruit en specerijen als kardemom, komijn en kruidnagel, tot zwarte peperkorrels. Geconcentreerd, gestructureerd en gebalanceerd. Met fijne zuren, tannines die aan cacaopoeder doen denken en een cederhoutkarakter. Eindigend in een ellenlange zwoele afdronk. Een verrassende krachtpatser uit Zuid-Afrika. Dieprode kleur. 

Wijn & Spijs

Deze internationaal geliefde rode wijn is krachtig en een echte avondwijn. Lekker bij het diner met een stuk gegrild vlees, bij runderstoofpotten of een kaasplank als afsluiter of later op de avond bij de open haard. Uiteraard is en blijft de grote favoriet een klassieke Zuid-Afrikaanse ‘braai’. Ook een ideale wijn om cadeau te doen. 

Overige informatie

The Chocolate Block is een van de meest gegoogelde wijnen ter wereld. Dat heeft ongetwijfeld met de bijzondere naam te maken. Over de herkomst van de wijn doet de wijnmaker bijzonder mysterieus, waardoor deze nog spannender wordt.

Boekenhoutskloof is een spraakmakend wijngoed in Franschhoek - Zuid-Afrika, dat vooral in kwalitatief opzicht imponerend is. Boekenhoutskloof is, ondanks zijn voor het 'Franse' Franschhoek wat ongebruikelijke Afrikaanse naam, drie eeuwen geleden gesticht door Franse Hugenoten. 

Ook de huidige wijnmaker Marc Kent heeft nog altijd iets met Frankrijk. Hij gaat er minstens eenmaal per jaar op bezoek om in de noordelijke Rhône, Cornas, nieuwe inspiratie op te doen.

The Chocolate Block is een geheel eigen wijn binnen Boekenhoutskloof. Het komt voort uit het project om de potentie van nieuwe percelen te ontdekken. Voorop staat het produceren van een wijn van wereldklasse. De druiven komen van percelen die op verschillende locaties liggen.

De Grenachedruif komt van zeer oude stokken (de oudste stokken van Zuid-Afrika) die op een zanderige ondergrond staan. Dit zorgt voor perfecte rijping van de druiven. De Cinsault druif komt weer van granieten bodems. Uiteindelijk worden de verschillende druiven bij elkaar gebracht voor een unieke blend waarbij Syrah de belangrijkste druif is. Dit samen maakt een heerlijke Chocolate block wijn.

Deze blend bestaat uit 55% Syrah, 20% Grenache Noir, 16% Cabernet Sauvignon, 5% Cinsault en 4% Viognier druiven. De precieze samenstelling van de wijn verandert jaarlijks, maar het belangrijkste component in de blend is altijd de Syrah. Aangevuld met Cabernet Sauvignon en de Rhônedruiven Grenache, Cinsault en soms zelfs de witte Viognier. Hij is donker en stoer met een associatie van cacao, vandaar de naam. 

De Grenache rijpt in vaten van 600 liter, alle andere druivenrassen in Franse eiken vaten, alsmede twee foeders van Frans eikenhout van 500 liter. De houtrijping duurt in totaal 12 maanden. Tenslotte ondergaat deze wijn een lichte eiwitklaring en filtratie.

De druivenstokken voor deze wijn groeien als 'bush-vine'. Dit houdt in dat de bovenkant wordt gesnoeid en er geen gebruik wordt gemaakt van een hekwerk (of: trellis-syteem). Veel van 's werelds oudste druivenstokken worden op deze manier onderhouden.

Wijnkenner Tim Atkin gaf de 2021 variant een score van 93 van de 100. Nu drinken mag, maar je kunt hem zeker nog 8 jaar bewaren. Aan de andere kant: waarom zou je? 

Druivensoort(en)

Syrah, Cabernet Sauvignon, Grenache, Cinsault en soms de witte Viognier.

© 2017 - 2024 Vechtstreekwijnen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.