Nieuw

Le Masciare Taurasi 2015

Artikelnummer: 28958
Artikel 32 van 46
€ 29,95 (inclusief btw)

Proefnotitie Le Masciare Taurasi 2015

In de eerste plaats komen aroma’s van donker fruit (bramen en zwarte bessen) naar voren, gevolgd door een lichte hint van vanille en kruidige tonen van viooltjes en tabak. De smaak is vol en rijk met een mooie frisheid, waardoor de wijn ondanks zijn krachtige karakter toch elegant overkomt.

Door de ontwikkeling op fles is de structuur zacht en in balans. Jong al prachtig complex en spannend, maar tijdens de rijping van zo’n tien jaar zullen de kruidige tabakstonen meer de boventoon gaan voeren. Het resultaat is een spannende wijn met in de geur veel diepte.

Wijn & Spijs

Perfecte wijn voor bij een steak fiorentina van de grill, ossenhaas met bessesaus, gerechten van wild zwijn of een heerlijk kaasplateau. 

Overige informatie

In het mooie Campanië is Le Masciare een opvallend wijnhuis tussen alle traditionele familiebedrijven. Het huis werd in 2001 opgericht door Caterina Martone, met slechts 4 hectare olijfgaard en 4 hectare wijngaard, aangeplant met de lokale Aglianicodruif.

In 2009 stapte de Nederlandse zakenman Erik den Dunnen in het bedrijf, die tot aan dat moment in de financiële wereld werkte. Geïnspireerd door het Italiaanse leven en de prachtige wijnen tijdens een verblijf bij de familie van zijn Italiaanse vrouw Virna, besluit hij het Nederlandse zakenleven achter zich te laten om te gaan doen waar zijn passie ligt: met beide voeten in de natuur producten maken waar hij zelf en anderen van kunnen genieten. Hij vindt de ideale plek bij Le Masciare in Paternopoli, in het hart van Irpinia in Campanië.

Samen met een aantal andere investeerders en vrienden wordt het wijngoed uitgebreid en gemoderniseerd. Inmiddels is het oude farmhouse verbouwd tot een prachtig gastenverblijf. De kelders zijn uitgerust met de nieuwste apparatuur, die regelmatig wordt aangevuld of vervangen. In de harten van de drie beroemde DOCG appellaties Greco di Tufo, Fiano di Avellino en Taurasi worden wijngaarden aangekocht of langdurig gepacht.

De selectie van deze wijngaarden verloopt met uiterste precisie: alleen de wijngaarden waarbij het wijnhuis volledig overtuigd is van de kwaliteit ervan worden gebruikt. Daarbij ligt een sterke voorkeur voor wijngaarden van minimaal 70 jaar oud, omdat deze van nature geconcentreerde, gezonde druiven voortbrengen met een goede balans.

Om de kwaliteit en het karakter van de wijngaarden te kunnen garanderen wordt er zoveel mogelijk gewerkt volgens biologische principes. Regen en vorst maken de overstap niet altijd makkelijk, maar vanaf 2018 zijn alle eigen wijngaarden in conversie naar biologische certificering. En ook in de kelders en het gastenhuis wordt zo duurzaam mogelijk gewerkt, bijvoorbeeld door te werken met zonne-energie, met regenwater en door natuurlijk afval uit de wijn- en olijvengaarden te gebruiken voor verwarming van de huizen. 

Hoewel het succes niet uitblijft, blijven ze op zoek om de volgende stap te maken. Daarom wijzigde het huis de oenoloog sinds jaargang 2015. Dat is nu Emiliano Falsini, bekend oenoloog door heel Italië. De wijnen hebben sindsdien een nog wat frissere, minerale stijl. 

Taurasi wordt wel eens omschreven als de Barolo van het zuiden. De wijn wordt gemaakt van de Aglianico-druif, naast de Nebbiolo en de Sangiovese het derde edele blauwe druivenras van Italië. Zijn stevige tannines en hoge zuurgraad maken hem een ware uitdaging voor wijnmakers die er fruitige, jong drinkbare wijnen van willen maken. Maar dit stevige karakter is precies waarom Erik den Dunnen zich zo aangetrokken voelt tot deze druif: de Aglianico is bij uitstek geschikt voor het maken van wijnen met een groot rijpingspotentieel.

De druiven groeien in wijngaarden bij Paternopoli. De kleibodem is rijk aan kalksteen. De druiven worden relatief laat geoogst, van eind oktober tot half november. Tijdens de handmatige oogst worden alleen de beste druiven geselecteerd.

De vergisting en eerste deel van de rijping van ca. 18 maanden vinden plaats in roestvrijstalen tanks, gevolgd door een rijping op grote vaten van Frans eikenhout gedurende minimaal 1 jaar. Na botteling rijpt de wijn nog 6 tot 12 maanden op de fles voordat hij op de markt wordt gebracht.

Druivensoort(en)

Aglianico

Alcohol percentage

15%

© 2017 - 2024 Vechtstreekwijnen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.