Nieuw

Bernhard Ott Grüner Veltliner Fass 4 - 2023

Artikelnummer: 24810
Artikel 74 van 82
€ 24,75 (inclusief btw)

Proefnotitie Bernhard Ott Grüner Veltliner Fass 4 - 2023

Kruidige en aromatische neus met in de smaak zwarte peper en een hint van chilipeper, frisse weidebloemen en rijpe Granny Smith appel. Fijne minerale tonen, sappig en vullend met een mooie finale. 
De Grüners van Bernhard behoren als enige producent buiten de Wachau tot de absolute top van Oostenrijk en deze cuvée ‘Fass 4’ is het archetype van zijn stijl: expressief fruitig, fris en levendig, complex in het fruit. In de smaak veel spanning, zachtaardige zuren en een zeer lange afdronk. De kleur is strogeel.

Wijn & Spijs

Deze Grüner Veltliner Fass 4 van Bernard Ott combineert mooi bij gevogelte, een bisque vab schaaldieren, magere vissoorten, varkensvlees en vegetarische gerechten.

Overige informatie

Zeer recent was Bernard Ott op bezoek in Nederland en heb ik 15 verschillende wijnen tijdens  zijn masterclass mogen proeven.

Deze Fass 4 is misschien wel het vlaggenschip van Bernhard Ott. De druiven voor Grüner Veltliner Fass 4 komen van kleine percelen, waaronder de ikonische Rosenberg-wijngaard, die ieder apart gevinifieerd worden. Eigenlijk is het een ‘next level’ Grüner Veltliner. De wijn heeft zijn fermentatie en rijping geheel op roestvrij staal ondergaan. 

Bernhard Ott zegt van zichzelf: ‘Ich bin ein Veltliner’ en is een begrip in Oostenrijk: hij wordt zelfs Mister Veltliner genoemd. Dit heeft te maken met zijn niet onaanzienlijke gestalte maar veel meer nog met de kwaliteit van zijn grüner veltliners.

Het bedrijf ligt in Niederösterreich in de Wagram, bijna tegen Kamptal aan en werd opgericht in 1889. Vanuit het dorp Feuersbrunn, dat in de vlakte van het oude stroomgebied van de Donau ligt, loopt de ‘Kellergasse’ omhoog de wijngaarden in. De wijngaarden liggen daardoor allen dichtbij het domein, meestal in Wagram en een klein deel in Kamptal en liggen op een hoogte tussen de 200 en 350 meter.

De bodem bestaat vooral uit door de wind aangevoerde löss, variërend in diepte van 1 tot wel 20 meter en vaak vermengd met grind. Bernhard staat sinds 1993 aan het roer: hij was toen 21 maar kreeg van zijn ouders het vertrouwen zelfstandig de wijnen te maken en die hebben daar geen spijt van gekregen! 

De wijnen zijn zeer zuiver en precies en de afgelopen 15 jaar steeds fijner en subtieler geworden. Sinds 2006 wordt biologisch dynamisch gewerkt. 

Link

Druivensoort(en)

Grüner Veltliner

Prijzen/onderscheidingen

Bernhard werd als eerste producent uit Wagram in de Falstaff uitgekozen tot ‘Winzer des Jahres’ en kreeg zijn Rosenberg 2015 bij Parker 94-96 punten.

Alcohol percentage 

12,5%

© 2017 - 2024 Vechtstreekwijnen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.